„Dzień zdrowego jedzenia i gotowania „
3 listopada 2022
Od 2007r. roku kraje europejskie obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dzieci. Dlatego i w naszej szkole 2 listopada Samorząd Uczniowski zainicjował wzięcie czynnego udziału w akcji dot. tematyki zdrowego odżywiania.
W tym oraz przez kilka kolejnych dni każda z klas przygotowuje przepyszne, świeże, zdrowe przekąski w postaci: kanapeczek, szaszłyków, sałatek, soków, przekąsek, muffinek, ciasteczek itp. To wszystko wyczarowywane jest przez naszych kreatywnych uczniów ze świeżych warzyw i owoców. Następnie klasy wymieniają się między sobą przygotowanymi potrawami a następnie testują kolorowe i zdrowe przekąski.
Klasy młodsze także wzięły bardzo czynny udział obdarowując się zdrowymi smakołykami.
Klasy 3 wspólnie w ramach integracji i rozwijania umiejętności kulinarnych skorzystały z nowej sali wyposażonej w sprzęt gastronomiczny, sala doposażona została w ramach projektu „Laboratoria przyszłości”.
Serdecznie dziękujemy za tak czynny udział w akcji wszystkim uczniom i ich wychowawcom.