Program dla szkół
7 września 2022
Spożycie owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych jest dofinansowane przez Unię Europejską, spełniającą wymagania określone w załączniku do RDK 2017/40
Szanowni Rodzice i Opiekunowie,
Przypominamy Państwu, iż szkoła podstawowa, do której uczęszcza Państwa dziecko uczestniczy w obecnym roku szkolnym, w unijnym Programie dla szkół, który jest realizowany przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Jest to program edukacyjny, dzięki któremu, w atrakcyjny sposób, dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, regularnie spożywając w szkole dostarczane im owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz realizując w ramach Programu działania edukacyjne.
Do dzieci w ramach Programu trafią następujące produkty: jabłka, gruszki,
truskawki, soki lub przeciery owocowe, marchewki, rzodkiewki, kalarepa,
pomidorki oraz mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Każdy rodzic lub opiekun dziecka powinien zapoznać się z zasadami
Programu, w tym z powyższym katalogiem dostarczanych produktów i wyrazić zgodę na udział dziecka w Programie, do czego serdecznie Państwa
zachęcamy. Mając na uwadze zarówno aspekty edukacyjne, jak również konieczność zachowania właściwej jakości, w tym ciągu chłodniczego, produkty te powinny zostać spożyte przez dzieci w szkole po ich udostępnieniu i nie powinny być zabierane przez uczniów do domów.
Zachęcamy Państwa również do wspólnego kontynuowania w środowisku
domowym zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia, co niewątpliwie
wzmocni skuteczność Programu, a przy tym będzie inwestycją w zdrowie
całej rodziny.